BRISIN Aptitude Test Questions and Answers for BRISIN Interview & Screening Exercise 2019

Spread the love

Questions and Answer for BRISIN Aptitude Test Interview and Screening exercise 2019– If you have been invited for the Brisin aptitude test, am sure you must be  looking for some likely questions that will be asked during the online screening exercise for BRISIN recruitment.

You are at the right place as the post contains some questions and answers that will help you in the BRISIN online Aptitude test screening exercise.

Note that BRISIN is a new scheme set by the federal government as such; this is its first time of conducting and online aptitude test.

The below questions you are about to study are gotten from Federal recruitment Past Questions and Answers since it is a federal government establishment, which we believe BRISIN Questions will still come out from it.

Questions and Answers for BRISIN Aptitude Test, Interview 2019

1) Which is the smallest fraction among the following?
Select one:
a. 3/4;
b. 6/7
c. 1/2
d. 6/5

2) How did you do the test? Not so well. I ______ much better but I misread the directions for writing.
Select one:
a. Will have done
b. Can have done
c. Must have done
d. May have done
e. Could have done

3) The Capital of Lagos State is_____
Select one:
a. Bariga
b. Isale-Eko
c. Eko
d. Ikeja
e. Ikorodu

4) If the day tomorrow is Sunday, what was it yesterday?
Select one:
a. Monday
b. Tuesday
c. Friday
d. Saturday

5) Amaka was the cynosure of all eyes at the party. This means that __________
Select one:
a. She attracted everybody’s attention
b. Everybody was surprised that she attended the part
c. None of the options
d. Everybody looked down at her
e. She was notorious for her behaviour

6) Who is the current Governor of the Central Bank of Nigeria
Select one:
a. Alhaji Mai Borno
b. Sanusi Lamido Sanusi
c. Godwin Emefiele
d. Adamu Chiroma
e. Charles Soludo

7) In words number 14 can be written as _________
Select one:
a. Forteen.
b. Fourteen.
c. Fortin.
d. Fourtin.

8) [Choose the one that is most nearly opposite in meaning to the uppercase word.]

Few people prefer the RURAL to the ______ areas.
Select one:
a. Urban
b. Modern
c. Pastoral
d. Central
e. Rustic

9) A piece of land completely surrounded by water is known as_________
Select one:
a. A platform
b. A lagoon
c. A lake
d. An island
e. None of the options

10) Bose shouldn’t have interrupted the teacher, _________?
Select one:
a. Could she
b. Didn’t she
c. Should she
d. Did she
e. Can she

11) Are you willing to be deployed to a rural area?
Select one:
a. YES
b. NO

12) At this time, do you have any computer programming or software development skills?
Select one:
a. YES
b. NO

13) At this time, which one or a combination of these devices do you own:
Select one or more:
a. Smartphone (mobile phones with Internet capabilities)
b. Laptop
c. Tablet

14) Do you have any physical disability?
Select one:
a. Yes
b. No

15) Gender?
Select one:
a. Female
b. Male

16) Which of these classifications and/ or post-graduate degrees apply to you?
Select one:
a. 3rd Class / Pass
b. 1st Class / Distinction and Masters
c. 2nd Class Lower / Lower Credit + PGD
d. 1st Class / Distinction
e. 3rd Class /Pass + PGD
f. 2nd Class Upper / Upper Credit
g. 2nd Class Upper / Upper Credit + PGD
h. 3rd Class / Pass + Masters
i. 2nd Class Lower / Lower Credit
j. 2nd Class Lower / Lower Credit + Masters
k. 2nd Class Upper / Upper Credit + Masters
l. 1st Class / Distinction and PGD

17) What is your current employment status?
Select one:
a. Full-time
b. Part-time
c. Freelance
d. Unemployed

18) Who formed the first political party in Nigeria?

19) What was the first political party in Nigeria?

20) Who is the current president of Nigeria?

21) Who is the current vice president of Nigeria?

22) What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

23) What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

24) What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

25) What does the white colour in Nigerian flag stand for?

26) A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.
(a) 2x+2ykmh-1/3
(b) x+ ykmh-1/3
(c) x+2 ykmh-1
(d) 2x+ ykmh-1/3
Answer: C

27) The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.
(a) 45 years
(b) 72 years
(c) 108 years
(d) 216 years
Answer: C

28) A bicycle wheel of radius 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?
[Take π=22/7] (a) 2.5
(b) 5
(c) 25
(d) 50
Answer: C

29) In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?
(a) 81
(b) 72
(c) 54
(d) 45
Answer: A

30) A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.
(a) 45 years`
(b) 48 years
(c) 60 years
(d) 74 years
Answer: C

31) If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3
(a) 7:4
(b) 4:3
(c) 3:4
(d) 4:7
Answer: A

32) If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?
(a) ½
(b) 1
(c) 1½
(d) 3
Answer: D

33) The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2 ?
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 9
Answer: B.

34) What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C

Use the following information for question 36 and 36.
The surname of 40 children in a class were arranged in alphabetical order,16 of the surnames begin with O and 9 of the surnames begins with A. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

35) What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O and A?
(a) 5/8
(b) 7/8
(c) 9/16
(d) 14/25
Answer: A

36) If more than one surname begins with a letter besides A and O, how many surnames begin with the letter?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6
Answer: B

37) Have you moved into your new house yet? Not yet. The rooms________.
(a) is being painted
(b) None of the options
(c) is painted
(d) are painted
(e) are being painted

38) The closest government to the people is_______
(a) Federal Government
(b) United Nation
(c) local government
(d) Ward Government
(e) State Government

39) Brazil is a country in
(b) Australia
(c) Africa
(d) Europe
(e) Asia

40) A reflex angle is______
(a) greater than 90 and less than
(b) degrees.
(c) 160 degrees.
(d) less than 45 degrees.
(e) less than 90 degree.

MORE QUESTIONS AND ANSWERS

Question 1: Which of following is the core duty of the Nigeria Immigration?
(a) Persecuting offenders
(b) enforcing of Laws
(c) issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: C

Question 2: The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(c) 1964
Answer: C

Question 3: The NIS was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A

Question 4: The first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

Question 5: How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

Question 6: The present comptroller general of NIS is
(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kayidee
(c) Boniface Cosmos
(d) David Parradang
Answer: D

Question 7: The first Secretary General of Common wealth was
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

Question 8: Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

Question 9: The first war 1 was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

Question 10: The western and eastern Nigeria became self governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

Question 11: The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

Question 12: The first militant president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer:  B

Question 13: Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

Question 14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer:
 A

Question 15: The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

Question 16: The first colonial governor general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer:
 D

Question 17: The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B

Question 18: ECOWAS was established in ____________ and has it administrative headquarter in
(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos
Answer:

Question 19: The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer:
  A

Question
20: Nigeria practice one of the following system of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D

 

Choose the word nearest to the word in bold

Question1: After many years of struggle as a trader, he struck gold
(a) Became quite rich
(b) Won a big contract
(c) he became a gold miner
(d) became a goldsmith

Answer: A

Question2: One significant character of the jet age is that it encourages people to cut corners
(a) Not to face all problems
(b) to want to become rich quickly
(c) to want to avoid unnecessary hardships
(d) forfeit the opportunity of further education.

Answer: B

Question3: The lady who won the beauty contest had a good gait
(a) Stature
(b) figure
(c) elegance
(d) carriage

Answer: B

Question4:
 It would need a high flyer to make a first class degree in the university
(a) A smart performer
(b) an outright genius
(c) an outstanding scholar
(d) an unmitigated swat

Answer: D

Question5: What you will find in the book is a bird’s eye view of the subject
(a) A detailed account
(b) a balanced account
(c) a biased treatment
(d) a general survey

Answer: D

Question6: Hers was a chequered career
(a) An interesting and successful career
(b) a career full of sorrow and tears
(c) a bright and memorable career
(d) a career full of ups and downs

Answer: D

Question7: If experience is anything to go by, this action will prove a political mine field
(a) A source of political benefits
(a) a way out of political trouble
(c) a cause for political joy
(d) an invitation to political problems.

Answer: D

Question8: In my view, the play didn’t come off
(a) Succeed
(b) fail
(c) attract applause
(d) take place

Answer: D

Question9: When the chips are down, we will know those who have the courage to stand
(a) when we get to a crisis point
(b) in the final analysis
(c) when the blocks are lowered
(d) when we get to the end of the road

Answer: D

Question10: She said boxing is, in fact her pet aversion
(a) something she likes very much
(b) something she dislikes very much
(c) a hobby she loves to pursue (d) one thing she can’t miss

Answer: A

Question11: The gateman does his work perfunctorily
(a) without commitment
(b) with speed
(c) mother’s pet
(d) father’s pet

Answer: B

Question12: Members of the panel were working at cross-purposes
(a) harmony
(b) in disunity
(c) for selfish purposes
(d) stretch

Answer: A

Question13: The young man who distributed political pamphlets on campus was promptly repudiated
(a) disowned
(b) arrested
(c) warned
(d) killed

Answer: B

Question14:
 Adayi is a die-hard criminal
(a) hard to kill
(b) hard to arrest
(c) remorseless
(d) resentless

Answer: A

Fill each gap with most appropriate option from the list following the gap

Question15: In moments of serious economic hardship, many people are ______ to turn to God.
(a) Concerned
(b) inclined
(c) disposed
(d) propensed

Answer: C

Question16: 
We cannot all wear expensive shoe in situation of __________
(a) Diverent demand and supply
(b) uneven wear and tear
(c) different purchasing power
(d) unpredictable national income

Answer: C

Question17: 
The centre – forward was _____________ consequently the goal was not allowed
(a) In an offside position
(b) very well positioned
(c) brilliant player
(d) the captain of the team

Answer: A

Question18: AIDS is ____ disease that kills slowly but surely
(a) Too much a deadly
(b) Very deadly a
(c) so deadly
(d) such deadly a

Answer: D

Qtn19: We had a dull evening because __________
(a) Hardly the talk had begun when the lights went off
(b) hardly had the talk begun when the light went off
(c) the talk had hardly begun when the light had gone out
(d) the lights had hardly gone out when the talk began

Answer: A

Question20: Soyinka’s masterful ___________ of the atmosphere of his childhood helped to make his book, Ake, an outright success
(a) Evocation
(b) invocation
(c) convocation
(d) revocation

Answer: A

Question21: Students will always blame their teachers when examination results are unfavourable
(a) Won’t they
(b) wouldn’t they
(c) isn’t it
(d) cant they

Answer: A

Question22: Okonkwo is a stubborn man; he will never ________ his words
(a) Chew
(b) spit
(c) eat
(d) bite

Answer: C

Question23: Kindly _____ me your book because my friend has ____ mine
(a) Borrow / borrowed
(b) borrow /rent
(c) lend / lent
(d) lend/borrowed

Answer: D

Question24: Three quarters of the church ________ painted by members the previous day
(a) Were
(b) was
(c) is
(d) are

Answer: B

Question25: The young boys have been caught with parts of the stolen machine but _______admitted stealing it
(a) Neither of them has
(b) neither of them have
(c) none of them has
(d) none of them have.

Answer: B

Question26: Watching carefully, I could see the fish______ along the bottom
(a) Dotting
(b) crawling
(c) diving
(d) darting

Answer: C

Question27: Emeka is now a _____ student but it took him years to ______
(a) Matured/mature
(b) mature/mature
(c)mature/matured
(d) matured/matured

Answer: B

Question28: The rebels will soon fight back. We have been informed ______ their _________
(a) Of/predicament
(b) about/ indulgence
(c) on/rearmament
(d) as for/advancement

Answer: C

Question29: Ali was honest and quite as a school boy but too much drinking has now changed his
______ and _____ his tongue
(a) Temperature/injured
(b)character/tightened
(c) temperament/loosened
(d) innocence/worsened

Answer: C
Question30: The hospital was closed _________ because there were no beds to put patients ________
(a) Again/upon
(b) off/on
(c) down/at
(d) up/in

 

Question 1: What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C

Use the following information for question 2 and 3
The surname of 40 children in a class were arranged in alphabetical order,16 of the surnames begin with O and 9 of the surnames begins with A. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

Question 2: What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O and A?
(a) 5/8
(b)7/8
(c)9/16
(d)14/25
Answer: A

Question 3: If more than one surname begins with a letter besides A and O, how many surnames begin with the letter? 
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer: B

The table gives the score of a group of students in an English language test.

Scores 2 3 4 5 6 7
No. of Students 2 4 7 2 3 2

Question 4: If a student is chosen at random from the group, what is the probability that he scored at least 6 marks?
(a) 3/20
(b) 1/5
(c) ¼
(d) 3/10
Answer: C

Question 5: What is the probability that three customers waiting in a bank will be served in the Sequence of their arrival at the bank?
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) ½
(d) 2/3
Answer: C

Question 6: The probability that Kodjo and Adoga pass an examination are ¾ and 3/5 respectively. Find the probability of both boys failing the examination.
(a) 1/10
(b) 3/10
(c) ½
(d) 2/3
Answer: A

Question 7: The mean of 20 observations in an experiment is 4. If the observed largest value is 23, Find the mean of the remaining observations.
(a) 4
(b) 3
(c) 2.85
(d) 2.60
Answer: A

Question 8: A group of eleven people can speak either English or French or both. Seven can speak English and six can speak French. What is the probability that a person chosen at random can speak both English and French?
(a) 2/11
(b) 4/11
(c) 5/11
(d) 11/13
Answer: B

If events X and Y are mutually exclusive, P(X) = 1/3 and P(Y) = 2/5, Use the information to answer questions 9 & 10.

Question 9: P (X n Y) is
(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15
Answer: A

Question 10: P (X u Y) is
(a) 0
(b) 2/15
(c) 4/15
(d) 11/15
Answer: A

11: A box contains 2 white and 3 blue identical marbles. If two marbles are picked at Random, one after the other, without replacement, What is the probability of picking two marbles of different colours?
(a) 2/3
(b) 3/5
(c) 2/5
(d) 7/20
Answer: D

Question 12: Mrs. Jones is expecting a baby. The probability that it will be a boy is ½ and the Probability that the baby will have blue eyes is ¼. What is the probability that she will have a Blue-eyed boy?
(a) 1/8
(b) ¼
(c) 3/8
(d) 1/2
Answer: B

Question 13: Convert the speed 90 km per hour of a car to metres per second
(a) 1.5 ms-1
(b) 2.5 ms-1
(c) 25 ms-1
(d) 1.5 x 103ms-1
Answer: C

Question 14: Uche and Chidi shared a sum of money on the ratio m:n. If Chidi’s share was N4,200.00, what was Uche’s share?
(a) N4,200n/m
(b) N4,200/mn
(c) N4,200m/n
(d) N4,200/n
Answer: C

Question 15: A husband contributes 7% of his income into a fund and his wife contributes 4% of her income. If the husband earns N5,500 per annum (p.a) and his wife earns N4,000 p.a, find the sum of their contribution
to the fund.
(a) N1,045
(b) N605
(c) N545
(d) N490
Answer: C

Question 16: If the children share N10.50K among themselves in the ratio 6:7:8, How much is the largest share?
(a) N3.00
(b) N3.50
(c) N4.00
(d) N4.50
Answer: C

Question 17: A car is traveling at an average speed of 80kmh-1. Its speed in metres per second (m/s) Is
(a) 13.3m/s
(b) 22.2m/s
(c) 133.3m/s
(d) 222.2m/s
Answer: B

Question 18: A trader makes a loss of 15% when selling an article. Find the ratio, selling price: cost price.
(a) 3:20
(b) 3:17
(c) 17:20
(d) 20:23
Answer: C

Question 19: A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.
(a) 2x+2ykmh-1/3
(b) x+ ykmh-1/3
(c) x+2 ykmh-1
(d) 2x+ ykmh-1/3
Answer: C

Question 20: The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.
(a) 45 years
(b) 72 years
(c) 108 years
(d) 216 years
Answer: C

Question 21: A bicycle wheel of radius 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?
[Take π=22/7]
(a) 2.5
(b) 5
(c) 25
(d) 50
Answer: C

Question 22: In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?
(a) 81
(b) 72
(c) 54
(d) 45
Answer: A

Question 23: A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.
(a) 45 years`
(b) 48 years
(c) 60 years
(d) 74 years
Answer: C

Question 24: If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3
(a) 7:4
(b) 4:3
(c) 3:4
(d) 4:7
Answer: A

Question 25: If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?
(a) ½
(b) 1
(c) 1½
(d) 3
Answer: D

Question 26: The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2 ?
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 9
Answer: B

Question 27: Three men, Bedu, Bakare and Kofi shared N500 in the ratio 3:2:x respectively. If Bedu’s share is N150, find the value of x.
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 6
Answer: C
Question 28: The sides of two cubes are in the ratio 2:5, what is the ratio of their volumes?
(a) 4:5
(b) 8:15
(c) 6:125
(d) 8:125
Answer: D

Question 29: Lena bought 400 Alpha Company shares at N1.50 each and sold them at N2.05 each. What was her gain?
(a) N0.55
(b) N20.00
(c) N220.00
(d) N330.00
Answer: C

Question 30: Amma buys 100 oranges at 20 for C 30.00 and another 200 oranges at 4 for C 10.00. If she sells all her oranges at C3.00 each, what was her profit?
(a) C150.00
(b) C250.00
(c) C500.00
(d) C650.00
Answer: B

Question 31: The price of a litre of petrol is increased from C30.00 to C 39.00 . What is the percentage increase in the cost of a litre of petrol?
(a) 90%
(b) 30%
(c) 34%
(d) 39%
Answer: B

Question 32: A trader sold a pair of shoes for C 2,800.00 making a loss of 20% on his cost price. Find his loss as a percentage of his selling price.
(a) 162/3%
(b) 2%
(c) 25%
(d) 75%
Answer: C

Question 33: An article bought for D5,000.00 depreciate by 15% of its value during the first year. Find its value after a year.
(a) D425.00
(b) D750.00
(c) D4,250.00
(d) D4,985.00
Answer: C

Question 34: A house bought for N100,000 was later auctioned for N80,000, Find the loss percent.
(a) 20%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%
Answer: A

Question 35: The side of a square is increased from 20cm to 21cm. Calculate the percentage increase in its area.
(a) 2.5%
(b) 9.3%
(c) 10.0%
(d) 10.25%
Answer: D

BRISIN Aptitude Test Questions and Answers for BRISIN Interview & Screening Exercise 2019


Spread the love

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *